Menu

Blås nytt liv i stua

Fra blass og anonym til livfull og personlig.

Stuen brukes til mange ulike ting. Du slapper av i godstolen eller foran tv-en. Hvis du har en arbeidskrok skal den også fungere ved besøk og selskaper. Etter soverommet er stua det rommet du oppholder deg mest i. Derfor bør interiøret gjøre at du føler deg vel og fortelle omgivelsene dine hvem du er. Og du er ikke anonym og kjedelig, er du vel?

Se med friske øyne

Start med å se deg rundt i rommet med nye øyne. Bærer stua preg av at den er din? Gjenspeiler den personligheten din, interessene dine og livet ditt? Dersom du har hvite, bare vegger, flat lyssetting, møbler i mørke og duse farger uten kontraster – fordi det meste er sentrert rundt fjernsynsapparatet – er svaret trolig nei.

Fire vegger, uendelige muligheter

Se på veggene dine. Må alle være hvite? Kunne det gjort seg med andre farger eller tapet på én eller flere av dem?

Da Silje Larsen og hennes familie flyttet i januar, valgte hun å ha en vegg i stua mørk grå-lilla. Med matt maling og hvit sofa foran ble resultatet lekkert. På soverommet brukte Silje og forloveden et tapet de hadde kikket lenge på.

- Vi brukte litt ekstra penger på tapet til soverommet, siden vi tross alt skal tilbringe mye tid der, forteller Silje. Hvis man først skal ha tapet, syntes jeg man skal velge en man vil trives med i mange år.

Trendene for 2011 gir det stort spillerom. Enten du liker den naturlige stilen, den industrielle stilen eller er mer eksotisk av deg, er tilbudet innen farger, mønstre og teksturer enormt. Matt maling og tapeter med struktur og relieff er det siste store. Dyre- og naturbaserte tapeter er også i vinden som aldri før, mens mulighetene innen fototapet bare blir større og større. Bilder er gode å hvile øynene på samtidig som de bringer liv inn i rommet. Bruk gjerne egne fotografier. Tradisjonelle rammer blir aldri feil, men i dag finnes det mange andre smarte løsninger som gir nytt liv til ferie- eller familiebilder.

Tenk lys

Belysning forsømmes ofte. Alt for ofte får en enkel taklampe jobben som grunnbelysning, koselys, jobbelys, leselys og effektbelysning. Flere lyskilder, plassert riktig, gjør de ulike jobbene bedre, samtidig som de kan utfylle hverandre i et behagelig samspill.

Form og farge

Se så på tingene du omgir deg med. Ikke alle ønsker eller tør å ha en sofa i en knall farge, men hva om du spritet opp den trygge basisfargen med puter, pledd og tepper i en mer dristig farge?

Så lenge du holder en rød (eller en annen farge) tråd i fargevalget, vil ikke inntrykket bli rotete, men helhetlig og forseggjort. Lek gjerne med form, farger og teksturer. Har du mange rette linjer, kan du myke det opp med runde eller asymmetriske former. La ulike strukturer i tepper, puter og gardiner tilføre liv og dybde i rommet.

Bruk deg selv

Hva har du av dekor og pynt? Det samme som alle andre? Ikke noe galt i det, men dersom du i tillegg bruker ting som er unike for deg, skjer det spennende ting. I 2011 er trenden å bruke motiver og gjenstander fra naturen, eller eksotiske gjenstander som gir et etnisk preg.

Kanskje har du også interiørskatter du ikke vet om. Mange har personlige ting stuet bort i skuffer og skap: Bilder og andre minner fra reiser eller tidligere epoker i livet. Hent dem fram og bruk dem. Litt fantasi kan være det som løfter gamle minner til flotte interiørdetaljer.

Glem heller ikke bøkene dine. De er personlige OG dekorative. Løft dem opp og fram!

TV-fri sone

Fjernsynsapparater tar ikke like mye gulvplass som før, men de er fremdeles i høyeste grad sentrum i mange stuer. Synes du det blir for mye tv-titting og har plass til det, lag en sittesone et annet sted i rommet som innbyr til andre aktiviteter.

Silje valgte å plassere tv-en i kjellerstua da de fikk mulighet til det.

- Jeg syntes det er hyggelig at familien kan samles uten at tv-en kommer i fokus, forklarer hun. I tillegg har barna et rom der de kan se på barne-tv med vennene sine, mens de voksne kan lese eller høre på musikk i fred og ro.

Mens vi snakker om møblering: Forsøk å tenke litt utenfor boksen. Ved å kombinere ulike stilarter og design kan de utfylle og løfte hverandre. For eksempel kan designmøbler og gjenbruksmøbler bli en heldig match. Ved siden av å være bra for lommebok og miljø, kan gjenbruksmøbler gi deg et helt unikt miljø i stua. Og det var jo hele hensikten!

Tilbake til toppen

Del dine interiørtips